dietanawynos24

Dieta – Porady – Lifestyle – Sport

Zdrowe i świeże soki warzywne – sprawdzone przepisy

Zdrowe i świeże soki warzywne – sprawdzone przepisy

Dbając o zdrowie i budując naturalną odporność, warto włączyć do codziennej diety świeże soki warzywne i owocowe. Ich doskonałą przyswajalność gwarantuje płynna forma, która pozwala na szybkie dostarczenie do organizmu witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach.

mężczyzna przygotowuje sok warzywny

 

Osoby regularnie pijące świeżo wyciskane soki mają więcej energii, poprawia się ich metabolizm, a także stan skóry i włosów. Jeżeli szukasz naturalnego sposobu, aby wzbogacić swoją dietę o witaminy i minerały to świeżo wyciskane soki warzywne dodają energii na cały dzień. Aby w pełni wchłonąć substancje odżywcze warto zawsze pić świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, najlepiej na pusty żołądek. Po wypiciu soku należy odczekać około pół godziny przed spożyciem posiłku.

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki

Picie świeżo wyciskanych soków to obecnie modny trend wśród osób stawiających na zdrowy tryb życia. Badania potwierdzają, że picie soku ma korzystny wpływ na zdrowie – wspomaga odmładzanie, dostarcza witamin i wartości odżywczych, a także pobudza i dostarcza energii. Soki warzywne są bogate w błonnik, enzymy, fosfor, żelazo, magnez, chlorofil i wiele innych minerałów.

Regularne picie soków warzywnych i owocowych może mieć pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Warto wprowadzić je do codziennej diety, aby cieszyć się ich zaletami.

Niezależnie od tego zawsze najlepiej pić od razu po zakończeniu wyciskania. Mamy wtedy 100% pewność, że sok będzie świeży i bogaty w substancje odżywcze. Oto kilka przepisów na soki, które można wycisnąć za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki.

Przepisy na soki warzywne i owocowe

Sok z marchwi

Marchew to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się w jadłospisie człowieka. To lekkostrawne warzywo jest idealne dla niemowląt, które rozszerzają swoją dietę, ale również dla dorosłych, którzy czerpią korzyści z jego prozdrowotnych właściwości. Sok marchwiowy zawiera witaminę E, C, beta-karoten, kwas foliowy, tiaminę, magnez, fosfor, wapń i potas. Ten pomarańczowy napój działa niczym eliksir młodości: poprawia kondycję skóry i nadaje jej piękny odcień, przyspiesza opalanie i pomaga leczyć trądzik.

sok z marchwii

 

Dodatkowo picie soku z marchwi poprawia wzrok, obniża cholesterol, korzystnie wpływa na trawienie i wspiera organizm w walce z anemią. Oprócz efektu odżywienia skóry, soki wspomagają również oczyszczanie organizmu. Nie zaleca się spożywania więcej niż 2 szklanek dziennie, ponieważ większe dawki mogą powodować nieestetyczne, pomarańczowe zabarwienie skóry.

Składniki:

  • 4 duże marchwie, przekrój je na połowę
  • 2 duże łodygi selera
  • Pół cytryny
  • garść szpinaku

Przygotowanie:

Umyj i przygotuj warzywa i owoce. Następnie przepuść marchew, szpinak i seler przez sokowirówkę. Na końcu dodaj sok z cytryny. Dodaj kostki lodu dla lepszego smaku.

Sok z buraka

Sok z buraka to doskonały naturalny środek na obniżenie cholesterolu we krwi, a także naturalny doping dla sportowców. Jego właściwości prozdrowotne zawdzięcza witaminom i minerałom, takim jak witamina C, E, A, K, B oraz wapń, magnez, potas i żelazo. Badania przeprowadzone na grupie kolarzy dowiodły, że sok z buraka zwiększa wydolność organizmu podczas intensywnego wysiłku i pomaga osiągnąć lepsze wyniki.

Szklanka soku pita regularnie chroni także wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn, poprawia nastrój i koncentrację oraz wpływa na sen. Aby przygotować sok z buraka, należy umyć i obrać warzywo, a następnie wrzucić do sokowirówki.

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 2 marchewki
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Umyj buraka, marchewkę oraz pomarańczę i cytrynę. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Pokrój buraka i marchewkę na mniejsze kawałki. Umieść buraka i marchewkę w wyciskarce wolnoobrotowej. Do wyciśniętego soku dodaj sok z pomarańczy i cytryny oraz miód i dokładnie wymieszaj. Przelej sok do szklanego naczynia i gotowe!

Sok pomidorowy

Sok pomidorowy to doskonały napój o wielu właściwościach leczniczych, który jest idealnym sposobem na odchudzanie. Zawiera niewiele kalorii, ale bogaty w witaminy i minerały. Pomaga w walce z poważnymi problemami, takimi jak choroby oczu czy wysoki cholesterol, a także w mniejszych dolegliwościach, takich jak kac. Przygotowanie soku w domu jest bardzo proste. Wystarczy umyte i pokrojone na ćwiartki warzywa gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, a następnie przecedzić przez sitko. Aby podkreślić smak, można dodać odrobinę soli, bazylię lub zioła prowansalskie.

  • 2 kg pomidorów malinowych
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Sparz wrzątkiem i obierz ze skóry 2 kg pomidorów malinowych. Usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki.
  2. Przełóż pomidory do garnka i zalej 1 i 1/2 l wody. Zagotuj, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut.
  4. Zmiksuj pomidory i przecedź przez sito.
  5. Przelej do butelek i przechowuj w lodówce.

Sok z selera naciowego

Seler naciowy to skarbnica witamin i minerałów, która zawiera aż 86 substancji korzystnych dla naszego zdrowia. Zawierają witaminę C, A, witaminy z grupy B, wapń, potas, fosfor, sód, cynk, mangan oraz błonnik pokarmowy. Co więcej, seler naciowy zawiera apigeninę i luteolinę, które mają działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Dodatkowo, jest to bardzo niskokaloryczne warzywo (100 g to zaledwie 16 kcal). Jak widzisz sok z selera posiada mnóstwo witamin.

Dzięki temu spożywanie selera naciowego wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, koi nerwy, reguluje pracę układu pokarmowego i moczowego, a także podnosi odporność. Seler naciowy można wykorzystać w wielu przepisach, takich jak soki, koktajle, surówki, zupy. Poniżej podaje przepis na przepyszny zielony sok.

Składniki

  • 3 łodygi selera,
  • 3 marchewki,
  • mały brokuł,
  • około 2 cm świeżego imbiru.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej i uzyskujemy pyszny i zdrowy sok z selera naciowego.

Sok z pomarańczy, marchwi i ananasa

Sok z ananasa jest uważany za bardzo zdrowy i bogaty w witaminy i pierwiastki. Zawiera on również bromelainę, enzym, który może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych i chorób. Aby czerpać korzyści z picia soku z ananasa, należy go rozcieńczyć, a nie pić w postaci skondensowanej. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do jego spożywania.

Składniki

  • 1 ananasa
  • 2 pomarańczy
  • 2 większe marchewek

Przygotowanie:

Składniki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie umieścić w otworze sokowirówki. Pozostałą część pracy wykona za nas maszyna.

kobieta pije świeżo wyciskany sok

 

Właściwości wybranych warzyw i owoców:

Przy wyciskaniu soków warto zadbać o urozmaicanie, aby uzyskać zdrowy i smaczny sok, powinno się mieszać różne składniki. Urozmaicenie mieszanek jest kluczowe, aby uzyskać najlepszy smak. Pamiętaj jednak, że niektóre rośliny zawierają szczawiany, takie jak szpinak i jarmuż, dlatego powinny być spożywane w ograniczonej ilości.

  • marchew jest bogata w witaminę A, karoten, błonnik, witaminy z grupy B, wapń, potas, sód i żelazo,
  • awokado zawiera 13,4 g błonnika, witaminy z grupy A, B, witaminę E, kwas foliowy i potas,
  • jarmuż – zawiera błonnik, witaminę K, witaminy C, sulforafanu, potasu, sodu i białka,
  • seler zawiera potas, sód, wapń, magnez i fosfor,
  • ogórek jest bogaty w witaminę A, B1, B6, D oraz C. Zawiera także kwas foliowy, magnez, potas i wapń, obniża poziom cholesterolu, wspomaga układ krążenia oraz reguluje ciśnienie krwi,
  • brokuły są bogate w witaminę C, karoten, fosfor, magnez, żelazo, sód i potas,
  • buraki zawierają białko, tłuszcze, magnez, fosfor, wapń, żelazo, karoten, witaminę C i witaminy z grupy B,
  • ananas – źródło witaminy A, C, zawierają mangan,
  • banany – zawierają duże ilości potasu,
  • jabłka zawierają pektyny rozpuszczalny błonnik oraz flawonoidy,
  • truskawki źródło witaminy c oraz błonnika.

Podsumowanie

Dzięki tym przepisom możesz cieszyć się naturalnymi sokami, moc świeżo wyciskanych soków dostarczą Twojemu organizmowi energię i bogactwo witamin. Nie zapomnij jednak o regularnej aktywności fizycznej i zdrowej diecie, aby soki miały jak najlepszy efekt.

Powrót na górę