Słysząc „brownie”, jednym z pierwszych skojarzeń jest to, z pysznym, czekoladowym ciastem, które lubiane jest niemalże na całym świecie. Okazuje się jednak, że głównym składnikiem brownie nie musi być czekolada i kakao, a może być fasola!
W tym poradniku przedstawimy przepis na pyszne brownie z fasoli czerwonej. Jeżeli chcesz wypróbować tego pysznego ciasta, koniecznie przeczytaj poradnik, a następnie wykonaj je w swoim domu!
Czekoladowe ciasto z fasoli czerwonej?
Wykorzystując czerwoną fasolę z puszki, można przygotować wspaniałe ciasto brownie. Zaskoczymy nim wszystkich smakoszy, a co więcej, da się je przygotować bez mąki pszennej, jak również bez mleka! Wykonanie fasolowego brownie jest całkiem proste, otóż proces przygotowania i pieczenia to zaledwie godzina! Aby urozmaicić ten wypiek, dodatkowo przedstawimy przepis na pyszną polewę z dodatkiem kakao! Sprawdź!
Prawdziwe brownie z fasoli — składniki i przygotowanie
Poniżej przedstawiamy składniki, które są niezbędne do przygotowania ciasta brownie z fasoli, jak i polewy z kakao.
Składniki na ciasto i polewę — użyj oleju kokosowego!
- 500 g czerwonej fasoli – 2 puszki,
- 3 duże jajka,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego — około 90 ml,
- 40 g kakao,
- 1/3 szklanki cukru — około 80 g,
- 1 banan,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na polewę:
- 40 g oleju kokosowego,
- 20 g kakao,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- około 8 łyżek wody.
Fasolowe ciasto — przepyszne brownie z fasoli i jego przygotowanie
Wpierw wyjmujemy jajka z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem prac — dobrze, aby były w temperaturze pokojowej. Kolejno odsączamy fasolę z puszki. Średnio jedna puszka posiada około 420 ml pojemności, a po odsączeniu otrzymamy około 250 g produktu — fasoli. Tak więc potrzebne będą dwie puszki fasoli czerwonej.
Następnie obieramy dojrzałego banana i kroimy go na mniejsze kawałki (można użyć dwa mniejsze dojrzałe banany). Umieszczamy go w misce, do której ówcześnie wsypujemy odsączoną fasolę. Do składników dodajemy przygotowane 90 ml oleju.
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do czasu dobrego połączenia — musimy osiągnąć gładką masę. Następnie do masy fasolowej dodajemy przygotowane 40 g kakao (bardzo poleca się użyć dobrej jakości, prawdziwego kakao — dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze). Ponadto do całości dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. Opcjonalnie zamiast kakao, można dodać nieco czekolady gorzkiej, wcześniej rozpuszczonej w kąpieli wodnej — ponownie poleca się użyć gorzkiej czekolady dobrej jakości. Rozpuszczoną czekoladę stosujemy podobnie jak kakao. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki.
Kolejnym krokiem jest wbicie do osobnej miski wszystkich jajek i następnie dodanie do nich 1/3 szklanki cukru. Chętni mogą użyć cukru brązowego. Jajka z cukrem trzeba miksować ze sobą do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Miksowanie należy zakończyć gdy otrzymamy gładką puszystą pianę. Opcjonalnie można dodać nieco więcej cukru, co zaowocuje słodszym smakiem ciasta.
Krem brownie z fasoli łączymy z pianką z jaj i cukru. Całość delikatnie mieszamy ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to 35-45 minut w opcji góra-dół. Po około 30 minutach pieczenia robimy test suchego patyczka. Przydatną ciekawostką może być fakt, iż jeżeli chcemy uzyskać lekko wilgotne ciasto, pieczemy je średnio 5 minut krócej niż zazwyczaj. Przygotowując pierwsze brownie, może być nam nieco trudniej.
Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta brownie od razu z piekarnika, tylko uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy je w środku na około 10 minut. W tym czasie można przygotować polewę.
Przygotowanie polewy — wykorzystaj olej kokosowy
Pyszne ciasto z fasoli — brownie, może być jeszcze lepsze kiedy okrasimy je wegańską polewą. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
W miseczce umieszczamy 4 łyżki oleju kokosowego (najlepiej wykorzystać dobrej jakości olej kokosowy), ponadto dodajemy też 3 płaskie łyżki kakao i 2 łyżki cukru. Do całości wlewamy 8 łyżek wody.
Zawartość rondelka podgrzewamy na małym ogniu przez około 2-3 minuty — nie dłużej! Moment rozpuszczenia się oleju kokosowego i połączenia się składników powinien być sygnałem do zdjęcia polewy z ognia. Przygotowywany krem nie może się zagotować! Ciekawostką jest fakt, że zamiast oleju kokosowego, użyć można masła w podobnych proporcjach.
Przestygnięte ciasto wyjmujemy z formy i od razu polewamy je polewą. Gotowe! Pozostaje jeszcze drobna dekoracja na wierzch. Wówczas udekorować je można orzechami włoskimi, lub użyć można użyć gorzką czekoladę pokruszoną na drobno, czy nawet masło orzechowe, albo mus czekoladowy — kiedy chcemy, aby było mocno czekoladowe! Wegańskie brownie z tymi dodatkami będzie pyszne!
Ulubione brownie z fasoli — brownie z czekolady. Które wybrać?
Zastanawiając się nad przygotowaniem obydwu ciast, zdecydowanie polecamy pierwszą opcję, chociażby przez aspekty zdrowotne! Klasyczne brownie, jako ciasto czekoladowe jest równie pyszne, lecz już np. dużo bardziej kaloryczne. Fasolowe brownie natomiast bez przeszkód może być określane mianem fit! Jeżeli przygotowujesz ten wypiek w domu, bez dwóch zdań będzie to ulubione ciasto wszystkich, którzy je wypróbują!
Podsumowanie
Jak widać, typowe brownie nie musi występować, pod postacią jaką każdy zna. Można przygotować wegańskie brownie na bazie fasoli, które na pewno zasmakuje wielu osobom! Przepis jest bardzo prosty, a składników do przygotowania nie trzeba wiele, zatem nie czekaj i zrób wegańskie brownie z fasoli jak najszybciej!