dietanawynos24

Dieta – Porady – Lifestyle – Sport

Sok z cytryny – poznaj jego właściwości i zastosowanie

Sok z cytryny – poznaj jego właściwości i zastosowanie

Cytryna po raz pierwszy zaistniała w historii we wzmiankach o cytrynowej lemoniadzie już w starożytnym Egipcie a jej właściwości i wartości odżywcze doceniono już w dawnych Chinach i Indiach, skąd prawdopodobnie pochodzi – do dziś zarówno sam owoc jak i jego sok czy miąższ są cenione w kuchni indyjskiej.

Nie wiadomo kto i kiedy poznał i docenił właściwości prozdrowotne cytryny -prawdopodobnie arabscy kupcy jako pierwsi wprowadzili cytrynę w rejon morza śródziemnego, a w XI wieku cytryna przybyła na teren Hiszpanii, a stamtąd w dalej do innych zakątków Europy – obecnie znana jest praktycznie na całym globie.

Później Krzysztof Kolumb w wyprawie dookoła świata zabrał cytrynę na kontynent amerykański, gdzie zyskała uznanie wśród poszukiwaczy złota, którzy ogarnięci gorączką złota chorowali na szkorbut – cytryna okazała się doskonałym remedium na tę zdrowotną przypadłość.

Cytryna w ostatnich latach stała się wręcz remedium na wiele dolegliwości – zarówno sok, jak i reszta z tego drogocennego owocu, czyli skórka wspomagają wiele procesów
w naszym organizmie, stają się wręcz lekiem na różnorodne niedomagania.

Picie wody z sokiem z cytryny, szczególnie rano, na czczo stało się modą, więc wielu zastanawia się, czy to tylko kolejna moda czy to ma jakikolwiek zdrowotny sens. I czy jeśli to ma właściwości zdrowotne, to co takiego jest w tej cytrynie, że spośród wszystkich owoców jest najcenniejsza. I kolejna sprawa – jak sporządzać sok z cytryny i jak spożywać, by dawał jak najwięcej swoich drogocennych właściwości, które służą naszemu zdrowiu.

Poznaj cytrynę – owocową królową codziennego poranka!

Sok z cytryny – właściwości cytryny

sok z cytryny

 

Niepozorna cytryna ma w sobie wiele dobroczynnych składników.

W 100g cytryny znajduje się:

    • białko – 1.10 g,
    • tłuszcze – 0.30 g,
    • błonnik -2,8 g,
    • kwasy tłuszczowe nasycone -0,039 g,
    • kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 0.011 g,
    • kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 0.089 g,
    • węglowodany -9,32 g,
    • potas- 138 mg,
    • sód – 2 mg,
    • magnez- 8 mg,
    • witamina B1 -0,049 mg,
    • witamina B2 -0,020 mg,
    • żelazo- 0.60 mg,
    • niacyna -0,100mg,
    • cynk- 0.06 mg,
    • witamina B6 -0,080 mg,
    • wapń- 26 mg,
    • kwas foliowy -11 ug,
    • fosfor – 16 mg,
    • witamina E -0,15 mg,
  • witamina C -53,0 mg,
  • witamina A -22 UI

 

Cytryna jest przez wiele osób utożsamiana z idealnym źródłem witaminy C i jest uważana
za największe źródło tej witaminy. Nie jest to prawdą. gdyż istnieją inne, nawet bogatsze źródła witaminy C, jak:

  • acerola -1000 -4500 mg w 100g,
  • dzika róża -500-700 mg,
  • papryka żółta -180 mg,
  • czarna porzeczka -180 mg,
  • natka pietruszki -170 mg.

 

Jak widać z powyższego zestawienia cytryna ustępuje pod względem ilości witaminy C innym produktom.Witamina C nie jest jedynym wartościowy składnikiem cytryny, gdyż owoc ten posiada ich sporo a poza tym jest również pełna przeciwutleniaczy ( antyoksydantów).

Antyoksydanty skutecznie eliminują ryzyko chorób nowotworowych, ich wpływ kojąco działa na układ nerwowy również dzięki obecności witamin z grupy B a i układ krwionośny dzięki transportowi przez witaminę C hemoglobiny oraz antyoksydantom funkcjonuje prawidłowo.

Cytryny zawierają limonen – to silny przeciwutleniacz zawarty w soku z cytryny, którego działanie potrafi dosłownie zabić komórki rakowe.

Sok z cytryny przeciwdziała wiązaniu się wapnia, który może powodować tworzenie się kamieni w przewodach nerkowych a oczyszczając nerki może wspomóc w tworzeniu się nowych – kwas cytrynowy chroni się nerki.

 

Dzięki jej zawartości woda z cytryną wpływa doskonale na układ odpornościowy organizmu, ale również na skórę, gdyż witamina C to wręcz eliksir, który działa na skórę  odmładzająco
i rozświetlająco.

Sok z cytryny zawiera też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu
i uszczelnia naczynia krwionośne – pomaga więc w leczeniu żylaków, pękających naczyń krwionośnych, wspomaga też leczenie pajączków na skórze.

Czy warto pić wodę z cytryną

cytryna

 

Jeśli szukamy prostego triku, który poprawi ogólny stan naszego zdrowia, to picie wody
z cytryną na czczo jest właśnie sposobem ku temu. Nawyk picia wody z cytryną tuż po przebudzeniu powinien stać się rutyną, do której łatwo się przyzwyczaić, a która nie wymaga ogromnych nakładów finansowych, a jest w stanie poprawić stan naszego zdrowia
i naładować dobroczynną energią na cały dzień.

Do tego picie wody z cytryną uaktywnia i wspomaga procesy trawienne i doskonale oczyszcza organizm, a to dlatego, iż cytryna naszpikowana jest witaminami C i B, wapniem, żelazem, magnezem, potasem, antyoksydantami, enzymami i błonnikiem.

Wszyscy znamy uczucie ślinotoku na widok cytryny -wszystko to za terpenów, które pobudzają wytwarzanie śliny. Przy wydzielaniu śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, reguluje się przemiana materii, co sprzyja przyspieszając oczyszczaniu organizmu
i odchudzaniu.

Wbrew ogólnej opinii cytryna nie zakwasza a wręcz odkwasza, alkalizuje i reguluje cały organizm, gdyż pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową ( pH 2-2,5). 

Mimo tego, że jest kwaśna, jej obecność w organizmie podwyższa pH krwi dzięki zasadowym minerałom, które biorą udział w przemianach metabolicznych.

Sok z cytryny popijany systematycznie wpływa też na stan naszej skóry – rozjaśnia ją, tonizuje, dodaje blasku, odmładza – można dodatkowo przemywać skórę twarzy, dłoni wodą z cytryną oraz płukać włosy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu opóźniamy procesy starzenia naszej skóry.

Skoro ten niepozorny owoc posiada tak wiele drogocennych właściwości zdrowotnych, to
w takim razie jak go pić, żeby wykorzystać jego prozdrowotne właściwości.

Jak pić wodę z cytryną – proste wskazówki

woda z cytryną

 

Przygotowanie wody z cytryną nie zajmuje wiele czasu i jest najprostszym napojem, jaki możemy szybko przygotować. Czego potrzebujemy? Trochę wody i cytrynę a dokładniej połówki cytryny.

Tak więc codziennie rano wyciskamy sok z połówki cytryny do szklanki ciepłej, przegotowanej wody i już. Napój pełen zdrowia jest gotowy – proste, nieprawdaż?

Warto taki napój robić zawsze na świeżo, pół godziny przed pierwszym posiłkiem.

Pamiętajmy jednak, że woda nie może być zbyt gorąca, gdyż w wysokiej temperaturze stracimy niektóre drogocenne składniki albo osłabimy ich działanie. Warto, żeby na czczo woda nie była też zbyt zimna, lecz ciepła, gdyż to pobudza soki trawienne, perystaltykę jelit – jednym słowem łagodnie nawodni, obudzi nasz organizm wypłukując z niego toksyny i inne zanieczyszczenia, co wspomaga naszą odporność.

Jeśli ciężko jest nam tolerować kwaśny smak, to możemy dodać do wody z cytryną nieco miodu, który jest również świetnym produktem wspomagającym odporność.

Poza tym orzeźwiający smak i dobroczynne właściwości podniosą z rana poziom energii
i działa antydepresyjnie -jednym słowem zwykła woda i niezwykła cytryna to świetne towarzystwo dla zdrowia!

Cytryna w kuchni i nie tylko

woda z cytryną

 

Cytryny mają duże zastosowanie w kuchni, a więc warto ją stosować na wiele sposobów.

Zastosowanie cytryny:

  • wzmacnia i podkreśla smak wszystkich potraw -cały owoc ma zastosowanie w kuchni – zarówno skórka, sok jak i miąższ może nadać smak deserom, zupom sosom, sałatkom,
  • skropione sokiem z cytryny jabłka, awokado, i inne szybko utleniające się owoce, warzywa nie ciemnieją,
  • przebarwienia na skórze po obieraniu warzyw ( w tym buraków) szybko się usuwają, wybielają, znika też przykry zapach np. po obieraniu czosnku,
  • łyżka soku z cytryną dodana do gotującego ryżu spowoduje, że nie będzie sklejony, tylko przyjemnie sypki,
  • sok z cytryny może zostać użyty do robienia maślanki z mleka,
  • skórka z cytryny położona w lodówce sprawia, że wewnątrz panuje przyjemny zapach,
  • wybiela plamy na tkaninach,
  • dodana do płynu do naczyń świetnie czyści wszystkie powierzchnie,
  • płukanie dłoni w wodzie z sokiem cytrynowym rozjaśni i wybieli pożółkłe paznokcie
    u palaczy i osób starszych,
  • kilka kropel cytrynowych dodane do dezodorantu wzmocni działanie antybakteryjne, tonizujące i odświeżające,
  • kremy możemy wzbogacać kilkoma kroplami soku z cytrynowymi, by opóźnić efekty starzenia skóry.

 

Środki ostrożności w obchodzeniu się z cytryną

herbata z cytryną

 

Warto wiedzieć, że sam sok z cytrynowy jest substancją silnie oddziałującą, czasem niszczącą słabe szkliwo nazębne -woda jednak osłabia i może zminimalizować  jego działanie -dlatego zamiast picia samego, nierozcieńczonego soku z cytryny zaleca się rozpuszczanie go w szklance wody, by nie uszkodzić szkliwa i nie nabawić się czasem bolesnej nadwrażliwości Dodatkowo, aby osłabić efekt szkodliwego działania na szkliwo, można pić wodę z cytryną przez słomkę.

Jeśli lubimy smak herbaty z cytryną, to należy wiedzieć, że w herbaciany susz zawiera glin, czyli aluminium, który w tej formie jest nierozpuszczalny w wodzie, nie przenika do niej – usuwamy go wyrzucając fusy, więc jest nieszkodliwy.

Glin w takiej postaci jest dla nas całkowicie nieszkodliwy, jednak łącząc się z sokiem
z cytryny zmienia się w cytrynian glinu, który z kolei jest dobrze wchłaniany przez organizm ludzki (kwas cytrynowy wypłukuje z fusów glin, który przechodzi do cytrynowego naparu). W organizmie glin może osadzać się w tkankach i niekorzystnie na nie oddziałuje powodując m.in. Alzheimera.

Zatem możemy bezkarnie pić herbatę z cytryną, jeśli po zaparzeniu herbacianego suszu usuniemy je z naczynia i dopiero wtedy dodamy cytrynowy sok, czy plasterek. Pamiętając oczywiście o temperaturze wody, by nie zniszczyć witaminy C.

Pijmy więc jak najczęściej wodę z sokiem cytrynowym na zdrowie!

Powrót do góry