dietanawynos24

Dieta – Porady – Lifestyle – Sport

Dieta doktor Dąbrowskiej – wady i zalety

Dieta doktor Dąbrowskiej – wady i zalety

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony ma swoich zagorzałych zwolenników, z drugiej zaś lekarze alarmują, że może ona przyczynić się do problemów zdrowotnych. Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej? Czy warto ją stosować? Jakie przynosi efekty i czy istnieją przeciwwskazania do wprowadzenia diety warzywno-owocowej? Sprawdź!

Kim jest dr Ewa Dąbrowska?

Doktor Ewa Dąbrowska jest absolwentką Akademii Medycznej w Gdańsku, doktorem nauk medycznych oraz autorką wielu prac i doniesień naukowych. Zdaniem badaczki, nie spożywamy wystarczającej  dawki owoców i warzyw w swojej diecie, co prowadzi do braku mikroelementów w naszym organizmie. Na podstawie swoich badań, proponuje ona post warzywno-owocowy, który oczyści organizm z toksyn, pomoże w walce z niektórymi chorobami i pozwoli wrócić do równowagi. Dzięki tym założeniom dieta Dąbrowskiej zyskała wielu zwolenników. Czy każdy może ją stosować? Jakie ma zalety, a jakie wady?

Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej? – Zasady

owoce

Dieta polega na spożywaniu warzyw oraz niektórych owoców przez określony czas. Z owoców – do jadłospisu – włączyć można m.in. grejpfruty, cytryny,  jabłka i owoce jagodowe – czyli te, które posiadają niski indeks glikemiczny. Warzywa z kolei powinny być niskoskrobiowe (np. kalafior, kapusta, brukselka, brokuł, papryka, pomidor, marchew). Przygotowane posiłki mogą występować w formie gotowanej, płynnej lub kiszonej.

Głodówka lecznicza ma na celu m.in. oczyszczenie organizmu z toksyn, usunięcie złogów z jelit, poprawę zdrowia, zapobieganie nowotworom oraz uchronienie się od chorób cywilizacyjnych. Nie powinna być stosowana w celach odchudzających! Zakłada ona uruchomienie w organizmie tzw. trawienia wewnętrznego, dzięki któremu uszkodzona komórka sama się niszczy.  Dieta przewiduje ok. 600 kcal do 800 kcal dziennie. Jadłospis wyklucza również kawę oraz herbatę. Oczywiście nie można też pić alkoholu ani palić papierosów. Powinno się pić herbaty ziołowe oraz wskazane jest picie 2 litrów wody dziennie. Wszystkie etapy diety trwają łącznie od 10 do 40 dni, optymalnie jest to 6 tygodni. Wychodzenie z diety powinno przebiegać stopniowo, nie nagle.

Pierwsze etapy to przygotowanie poprzez eliminację, czyli zaprzestanie picia kawy czy też jedzenia mięsa. Kolejny, to post składający się z jedzenia jedynie warzyw i owoców. Następna faza zakłada powrót do pełnowartościowej diety i przyjmowanie pokarmów z wykluczeniem białej mąki, ryżu, cukru, mięsa – szczególnie smażonego z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych. Powrót powinien być wprowadzany stopniowo, dieta nadal bazować musi na owocach i warzywach, jednak powoli wprowadzać należy do niej inne produkty. Spożywanie pełnowartościowych posiłków, sport oraz okresowy post – zdaniem autorki – powinien zagościć w naszym życiu na stałe. Dąbrowska proponuje powtarzać zdrowotny post co kilka tygodni lub kilka miesięcy, aby regularnie oczyszczać organizm.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – zalety stosowania

zielone owoce i warzywa

Niewątpliwie, dieta warzywno-owocowa skłania nas do zjadania większej ilości witamin. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Na pewno zaobserwujemy też spadek masy ciała. Związane to będzie jednak bardziej z utratą wody aniżeli zbędnej tkanki tłuszczowej. Dieta powinna również poprawiać stan cery czy wzmocnić odporność. 

Dr Dąbrowska zapewnia, że odpowiednie wprowadzenie głodówki przyczynia się do wyeliminowania lub zatrzymania niektórych chorób jak np. astma, migrena, alergie oraz występująca coraz częściej choroba Hashimoto. Może również eliminować nietolerancje pokarmowe, niedoczynność tarczycy, cukrzycę, nadciśnienie i wiele innych schorzeń. 

Ukojenie ma przynieść w przypadku atopowego zapalenia skóry, łuszczycy czy trądziku. Na oficjalnej stronie autorki możemy znaleźć wiele świadectw, m.in. historię kobiety, u której zdiagnozowano stwardnienie rozsiane, a która z chorobą radzi sobie dzięki diecie.

Kto nie powinien poddawać się diecie dr Ewy Dąbrowskiej?

Zaniepokojenie budzi natomiast bardzo niska ilość spożywanych dziennie kalorii. Dieta wyklucza również przyjmowanie zdrowych tłuszczy i białka, które są niezbędne do codziennego funkcjonowania organizmu. Po wprowadzeniu głodówki może niestety dojść do spowolnienia tempa przemiany materii, a po zakończeniu bardzo możliwy jest efekt jo-jo oraz problemy trawienne. Wielu ekspertów niepokoi również szereg skutków ubocznych, jak np. utrata odporności, bóle głowy, biegunki. Autorka uważa jednak, iż występujące bóle głowy, wymioty, biegunki i ogólnie złe samopoczucie, to kryzys ozdrowieńczy, który występuje podczas odtruwania organizmu. Należy bezwzględnie unikać diety tego rodzaju w przypadku zaburzeń odżywiania. Zdaniem specjalistów, diety stosować nie powinny osoby cierpiące na:

  • choroby nerek,
  • cukrzyca typu 1,
  • choroby wątroby,
  • nowotwory,
  • nadczynność tarczycy,
  • depresję,
  • inne choroby chroniczne i genetyczne,
  • będące w ciąży lub karmiące piersią matki, 
  • i wiele innych.

Niezbędna konsultacja lekarska!

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to zdaniem samej autorki sposób, w jaki jesteśmy w stanie samodzielnie wyleczyć wiele chorób, tworząc sprzyjające warunki do regeneracji swojemu organizmowi. Jednak wprowadzenie tak restrykcyjnego jadłospisu ma wiele przeciwwskazań zdrowotnych. Istnieją obawy, iż pacjenci, zamiast konsultacji lekarskich zaczną leczyć się tylko dietą. Niestety taka postawa może przyczynić się do powikłań różnych chorób. Podczas wprowadzania takich diet, koniecznie należy skonsultować się z lekarzem

Ponadto, podczas tak niskokalorycznej diety, skutki uboczne leków przyjmowanych na co dzień mogą być znacznie większe. Jak zauważają specjaliści, za oczyszczanie organizmu na co dzień odpowiadają m.in. nerki oraz wątroba. Do codziennego funkcjonowania niezbędna jest więc dieta zbilansowana i pełnowartościowa. Dlatego też przed rozpoczęciem zdrowotnego postu koniecznie powinniśmy zasięgnąć porady lekarza!

Przykładowy jadłospis diety dr Ewy Dąbrowskiej

buraki ćwikłowe

Na swojej stronie autorka przedstawia przykładowy jadłospis. Jak wygląda menu, w którego  skład wchodzą jedynie owoce i warzywa? Oto poglądowy zestaw dań:

Na rozpoczęcie dnia, dr Dąbrowska proponuje szklankę wody z cytryną lub octem jabłkowym.

  1. Na śniadanie: sok z pomidorów, zakwas buraczany, surówka z przetartej – wraz z jabłkiem – marchwi, skropiona cytryną, kapusta kiszona oprószona szczypiorkiem oraz gotowany brokuł z koprem.
  2. Obiad składa się z jabłek oraz jarmużu, surówki ze świeżej kapusty z marchewką i koperkiem, surówki pomidorowej z dodatkiem cebuli, octu i bazylii, kremowej zupy kalafiorowo-warzywnej i aromatycznego, cynamonowo-goździkowego kompotu z jabłek.
  3. Kolacja: posiłek rozpoczynamy od wielowarzywnego soku, przygotowujemy surówkę z białej rzodkiewki, selera naciowego oraz kiełków brokułu. Druga surówka składa się z utartego jabłka z dodatkiem truskawki. Ostatnim posiłkiem jest leczo (cukinia, papryka, cebula). Do popicia herbata miętowa oraz przekąska: połówka grejpfruta.

 

Co prawda, każdy dzień diety składać się może z innych wariantów potraw, np. marchewkowe frytki, musy jabłkowe, gołąbki jarzynowe z sosem pomidorowym, kiszony barszcz z czosnkiem, zupy, pomidory zapiekane, duszona cukinia, dyniowe leczo, kapuśniak z dodatkiem warzyw i wiele innych. Dania można rozdzielić, zjadać np. pięć lub cztery posiłki zamiast trzech.

Przepis na jarskie leczo

Poniżej przedstawiamy również przykładowy, poglądowy przepis na leczo, które jest jednym z elementów koalicji przedstawionej w powyższym jadłospisie:

  • papryka 3 sztuki,
  • cebula,
  • cukinia (mała),
  • koncentrat pomidorowy (4 łyżeczki),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek (ok. 3 ząbki),
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • pieprz oraz sól według uznania.

 

Przygotowanie

Paprykę oraz cukinię kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno i zalewamy wszystkie warzywa bulionem. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rozgnieciony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podsumowanie

wyważony styl życia

Warto prowadzić zdrowy styl życia, uprawiać sport, ćwiczyć oraz stosować zbilansowaną dietę. Nasze ciało będzie nam wdzięczne, kiedy na co dzień wprowadzimy zdrowe nawyki oraz będziemy unikać słodkich przekąsek i fast foodów.

Głównym celem diety dr Ewy Dąbrowskiej jest oczyszczenie organizmu. Należy pamiętać, że nie jest ona przeznaczona do odchudzania. Post warzywno-owocowy nie może być stosowany przewlekle, zamiast pełnowartościowej diety, ponieważ może przyczynić się do wielu negatywnych skutków, które będą miały odzwierciedlenie w naszym zdrowiu oraz samopoczuciu.

Należy zaczerpnąć porady lekarza przed wprowadzeniem restrykcyjnej diety, niekiedy potrzebne będzie zrobienie dodatkowych badań, aby upewnić się, że nie zagrozi ona naszemu zdrowiu. Konsultacja ze specjalistą powinna być priorytetem podczas tego typu postów. Istnieje również szereg ograniczeń zdrowotnych, które nie pozwalają na wprowadzenie w życie tak restrykcyjnych metod żywienia.

Dbajmy przede wszystkim o dietę zbilansowaną i bogatą w makro i mikro składniki. Utrwalajmy zdrowe nawyki i przekonajmy się do ćwiczeń fizycznych. Nie zapominajmy też o dbaniu o zdrowie i regularnych badaniach. Nasze własne samopoczucie i kondycja zdrowotna powinna być dla nas zawsze priorytetem.

Powrót na górę