dietanawynos24

Dieta – Porady – Lifestyle – Sport

Smaczny i szybki omlet owsiany — pomysł na pyszne śniadanie

Smaczny i szybki omlet owsiany — pomysł na pyszne śniadanie

Zdrowe i sycące śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i każdy powinien go zjeść. Niestety, aktualnie większość osób jest bardzo zabiegana, przez co decydują się na niepełnowartościowe śniadania, składające się z niekiedy niezdrowych przekąsek, lub wcale nie jedzą śniadań. Jedna, jak i druga wersja jest sporym błędem, który warto wyeliminować ze swojego życia.

Istnieje recepta na to, aby zjeść pyszne i zdrowe śniadanie, przy którego przygotowaniu nie trzeba będzie spędzać wiele czasu. Mowa o omlecie owsianym! Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak go przygotować — przeczytaj!

Omlet z płatków owsianych — zdrowe śniadanie

Omlety występują w wielu wersjach, jednak w tym poradniku zajmiemy się omletem owsianym. Ten, co ciekawe, można przygotować na dwa sposoby — słodki i słony. Przepisy na obydwie wersje omletu znajdziecie w dalszej części poradnika!

Omlet owsiany na słono

Ta wersja omletu jest przeznaczona dla bardziej wytrawnych smakoszy, bądź osób, którzy nie do końca lubią spożywać słodkie rzeczy na śniadania. Taki omlet owsiany może zawierać także pożywne dodatki, jak np. warzywa.

Składniki:

  • 3-4 jajka,
  • 2-3 łyżki płatków owsianych,
  • świeży szpinak,
  • pół papryki,
  • ząbek czosnku,
  • opcjonalnie pół cebuli,
  • przyprawy do smaku,
  • pół łyżki proszku do pieczenia.

Przygotowanie omletu owsianego na słono należy do prostych i szybkich czynności. Sprawdź poniżej!

Pierwszym krokiem jest pokrojenie warzyw na drobną kostkę. Kolejno na patelnię wylewamy nieco tłuszczu — idealna będzie oliwa z oliwek i podsmażamy cebulę, do czasu, aż się zeszkli. Po tym czasie do cebuli dodajemy czosnek — najlepiej przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy na patelnię resztę warzyw.

Krok kolejny to zblendowanie jajek wraz z płatkami owsianymi. Omlet owsiany musi także zawierać proszek do pieczenia i przyprawy, zatem dodajemy je do zblendowanego ciasta. Kiedy otrzymamy gładką masę, ciasto wylewamy do pozostałych warzyw na patelnię. Całość pod przykryciem, smażymy na niewielkim ogniu.

Kiedy zauważymy puszysty omlet, którego brzegi będą złociste, czas, aby przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut. Po tym kroku pożywne śniadanie jest gotowe!

Omlet na słono można przygotowywać z użyciem rozmaitych dodatków takich jak np.:

  • łosoś,
  • pomidory,
  • awokado,
  • rozmaite dressingi,

czy inne, ulubione dodatki!

Płatki owsiane

Omlet owsiany na słodko

Ta wersja jest świetna dla najmłodszych, jak i łakomczuchów, którzy lubią słodycz! Okazuje się, że wystarczy zastąpić warzywa owocami i w zasadzie puszysty omlet będzie gotowy! Poniżej przedstawiamy jak zrobić omlet owsiany na słodko!

Składniki:

  • 3-4 jajka,
  • 2-3 łyżki płatków owsianych,
  • banan, lub truskawki, jagody, albo inne ulubione owoce,
  • sól,
  • serek wiejski, lub jogurt naturalny,
  • zdrowe tłuszcze do smażenia, np. olej kokosowy,
  • łyżka wiórków kokosowych,

Najpierw płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze, jednak niezbyt mocno. Kolejno dodajemy jajka, owoce i sól do smaku. Całość miksujemy na gładką masę. Jeżeli wybierzemy np. banana, idealnym dodatkiem będzie też masło orzechowe, gdyż to świetnie się komponuje z bananem. Oczywiście należy je zmiksować z pozostałymi składnikami.

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nakładamy ciasto. Omlet pod przykryciem smażymy na małym ogniu. Podobnie jak w powyższym przypadku, kiedy brzegi będą zarumienione, czas przewrócić omlet na drugą stronę.

Kiedy omlet będzie gotowy, przekładamy go na talerz i podajemy z serkiem wiejskim, lub jogurtem. Świetnymi dodatkami będzie też udekorowanie masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi, nadadzą się też świeże owoce, czy nawet czekolada, albo inne ulubione dodatki.

Omlet owsiany na drugie śniadanie

Powyższe propozycje na omlet owsiany, świetnie będą nadawały się również na drugie śniadanie. Należy jednak wiedzieć, że np. omlet na słodko najlepiej jeść kiedy będzie jeszcze ciepły, gdyż jak wystygnie, może się łamać.

Omlet owsiany można również przygotować bez dodatków — wtedy także będzie to świetna propozycja na zdrowe śniadanie, a dlaczego? Sprawdź w dalszej części poradnika!

Omlet na śniadanie

Dlaczego warto stawiać na płatki owsiane

Produkt ten ma wiele drogocennych właściwości, które są zbawienne dla naszego zdrowia. Otóż np. płatki owsiane potrafią opóźniać efekty starzenia, wspomagają pracę jelit za sprawą dużej zawartości błonnika, którego każdy powinien spożywać jak najwięcej. Ponadto mają zdolność obniżania cholesterolu, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, czy poprawiają glikemię u osób z zaburzeniami tolerancji glukozy.

Płatki owsiane w połączeniu z jajkami, które są zaś bogatym źródłem witamin z grupy B, niacyny, biotyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, a także innych witamin stanowią idealne połączenie i przykład na zdrowe śniadanie. Urozmaicając omlet dodatkami, jak wymienione w poradniku, otrzymujemy receptę na szybkie śniadanie — wręcz idealne!

Podsumowanie

Omlety z płatkami owsianymi to szybkie, proste i co najważniejsze zdrowe śniadania, które skierowane są do wszystkich osób. Spożywając je regularnie, zadbamy o dobrą kondycję organizmu i dostarczymy mu niezbędnej energii do codziennego wysiłku! Wypróbuj przepis na omlet z płatkami owsianymi już teraz!

Powrót na górę