dietanawynos24

Dieta – Porady – Lifestyle – Sport

Owsianka z owocami — 6 pomysłów na smaczną owsiankę

Owsianka z owocami — 6 pomysłów na smaczną owsiankę

Owsianka często budzi skrajne emocje. Jedni ją wychwalają, twierdząc, że to najpożywniejsze ze śniadań, inni — cóż, pozostają wobec tych zachwytów mocno sceptyczni. Przyczyn takiej zachowawczości można dopatrywać się w różnych czynnikach, począwszy od indywidualnych preferencji smakowych, nawet po kwestie zdrowotne. Czasem jednak niechęć do owsianki wynika ze złych doświadczeń i przekonania (jest bardzo duża szansa, że błędnego), że każda kolejna próba degustacji tego rodzaju posiłku skończy się podobnymi wrażeniami.

Wykorzystując fakt, że temat nie traci na aktualności, chcielibyśmy zaprezentować kilka ciekawych pomysłów na, naszym zdaniem, niezwykle smaczną i zdrową owsiankę. Jeśli więc zaintrygowaliśmy Cię choć trochę (niezależnie od tego, do której z wyżej wymienionych grup się zaliczasz), zostań z nami.

Płatki owsiane — jaka tkwi w nich moc?

platki owsiane

Zacznijmy od tego, dlaczego tak wiele osób uważa, że owsianka jest zdrowa. Po pierwsze, płatki owsiane to źródło antyoksydantów, a dokładnie polifenoli, które rozszerzają naczynia krwionośne, przyczyniając się do poprawy przepływu krwi, a także zwalczają stany zapalne. Płatki zawierają też dużo błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii i pracę jelit oraz pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Owsianka ma też niski indeks glikemiczny, co jest istotne dla osób chorujących na cukrzycę, a więc szczególnie dbających o to, by poziom cukru w ich krwi pozostawał na bezpiecznym poziomie. Poza tym proces trawienia płatków owsianych przebiega dość powoli (za sprawą węglowodanów złożonych), dzięki czemu na dłużej zapewniają one uczucie sytości.

Pyszna owsianka z owocowymi dodatkami — sprawdzone pomysły

No dobrze, czas na konkrety. Poniżej nasze propozycje na śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej. Odliczamy!

1. Pieczona owsianka z bananem i orzechami

pieczona owsianka z bananami i orzechami

Na pierwszy ogień opcja, która wymaga użycia piekarnika. Będziesz potrzebować ok. 1,5 szklanki płatków owsianych, ok. 1,5 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego), 2 banany, garść orzechów (laskowych, włoskich, makadamia lub innych), 2 jajka i 2 łyżki miodu. Do listy składników możesz też dorzucić trochę wiórków kokosowych, rodzynki lub ulubione nasiona.

Do płatków dodaj mleko, posiekane orzechy, pokrojone w kostkę banany, miód i wszelkie dodatki. Do powstałej masy wbij jajka, całość dobrze wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia lub kokilek. Jeśli lubisz słodkości, posyp masę pokruszoną czekoladą. Doskonałym dodatkiem będą też przyprawy, np. cynamon, kardamon lub imbir. Po prostu podążaj za głosem swoich kubków smakowych. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 20-30 min w 180 stopniach.

2. Pieczona owsianka à la brownie z malinami

Nasz kolejny pomysł na pieczoną owsiankę to coś dla amatorów wyjątkowego smaku brownie. Aby przygotować danie, przygotuj płatki owsiane i mleko (jeśli chcesz uzyskać kilka porcji owsianki, trzymaj się wytycznych z powyższego przepisu), kakao (ok. 3/4 szklanki), masło orzechowe (2 łyżki), miód (2 łyżki), tabliczkę gorzkiej czekolady i maliny.

Połącz ze sobą składniki (oprócz czekolady i owoców), dodaj szczyptę sol, łyżeczkę cynamonu i, opcjonalnie, trochę cukru, następnie dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do żaroodpornego naczynia lub kokilek. Wierzch posyp pokruszoną czekoladą i wyłóż malinami, lekko wciskając je w masę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20-30 min.

3. Owsianka z prażonymi jabłkami

owsianka z jablkami i orzechami

Dzisiejszy przepis numer trzy: owsianka z rozpieszczającymi podniebienie prażonymi jabłkami. Płatki owsiane (zwykłe lub górskie) zalej wodą lub mlekiem (optymalne proporcje to 1 porcja płatków na 3 porcje płynu) i gotuj 10-12 minut, do momentu aż płatki wchłoną płyn. Obrane jabłka pokrój w kostkę, dodaj cukier lub syrop klonowy (wedle uznania) i, mieszając, gotuj przez ok. 15 minut. Pod koniec dopraw cynamonem. Połącz ugotowane płatki z aromatycznym jabłkowym musem i gotowe!

4. Owsianka z bakaliami i suszonymi owocami

owsianka z suszonymi owocami i nasionami

Procedura przygotowania płatków w zasadzie niczym nie różni się od tej opisanej w powyższej propozycji. Różnica tkwi w dodatkach — tym razem do ugotowanych płatków możesz dodać miks ulubionych bakalii, nasion i suszonych owoców. Jakich, to zależy tylko od Ciebie! Rodzynki, orzechy, daktyle, suszone banany, morele, żurawina, ananas, owoce goi — nie bój się eksperymentować i sięgaj po te składniki, które lubisz. Jeśli chcesz, możesz dorzucić trochę świeżych owoców, np. truskawki lub borówki. Stwórz swoją autorską kompozycję i delektuj się wybornym i odżywczym posiłkiem.

5. Owsianka z jogurtem naturalnym i figami

owsianka z figami i bakaliami

Do owsianki gotowanej na wodzie lub mleku możesz dodać też jogurt naturalny, dzięki któremu posiłek nabierze wyjątkowego kremowego smaku, i pyszne, słodkie figi. Umyte owoce przekrój na ćwiartki lub ósemki, pozbawiając je przy okazji twardego ogonka i ułóż je na wymieszanych z jogurtem płatkach. Możesz też zwieńczyć swoje dzieło pokruszonymi orzeszkami z odrobiną miodu i szczyptą cynamonu.

6. Kokosowa owsianka z sosem truskawkowym

owsianka na mleku kokosowym z truskawkami

Nasza ostatnia propozycja — znowu bez pieczenia — to owsianka gotowana na mleku kokosowym z dodatkiem wybornego musu z truskawek. Płatki wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie dodaj mleko kokosowe, trochę cukru, wymieszaj i gotuj przez kilka minut (możesz trzymać się proporcji z przepisu nr 3). Przygotuj mus: pokrojone truskawki wrzuć do garnka, zalej wodą, posłodź i zagotuj. Owsiankę polej przyrządzonym w ten sposób sosem, dorzuć ulubione dodatki — doskonale sprawdzą się np. płatki migdałowe lub rodzynki.

Odkryj swój ulubiony smak!

Owsianka do doskonały pomysł, zarówno na śniadanie, jak i kolację. Sprawdzi się też jako słodka przekąska lub alternatywa dla bardziej kalorycznego ciasta. Zatem, na co masz dziś ochotę? Pieczona owsianka z wyrazistą bananową lub czekoladową nutą, czy może gotowana, z doprawionymi cynamonem jabłkami lub hojnym dodatkiem bakaliowego miksu? Mamy nadzieję, że na myśl o którejś z powyższych propozycji już teraz cieknie Ci ślinka… Pozostaje nam więc życzyć Ci smacznego!

Powrót na górę