Najlepsze koktajle z zielonych owoców i warzyw

Najlepsze koktajle z zielonych owoców i warzyw

Zielone koktajle na dobre weszły już do naszego jadłospisu i coraz częściej spotykamy
je zarówno na naszych stołach jak i w kawiarniach czy restauracjach.

Co takiego jest w nich, że przyciągają coraz więcej osób, szczególnie tych, które dbają
o zdrowie i wygląd, choć są i tacy, którzy na widok tego koloru w pożywieniu odwracają głowę, gdyż przypomina im się sytuacja z dzieciństwa, jaką było wyławianie niesmacznej zieleniny z zupy.

Dlaczego właśnie kolor zielony w napoju jest tak drogocenny i zalecany przez dietetyków
i co powoduje, że chętnie po niego sięgamy – o tym przeczytaj poniżej!

Zielone koktajle -z czego najlepiej

zielone koktajle

 

Zielone warzywa i owoce swój kolor zawdzięczają chlorofilowi –naturalnemu barwnikowi, dzięki któremu posiadają swój kolor w różnych odcieniach zieleni -chlorofil bywa nazywany krwią roślin, gdyż w budowie cząsteczkowej przypomina ludzką hemoglobinę.

Chlorofil w roślinach działa na nasz organizm detoksykacyjne, gdyż wspomaga usuwanie toksyn i metali ciężkich, regulują pracę i perystaltykę jelit, normują ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, cukrzycy -jednym słowem wspomaga odporność. 

Warzywa i owoce powinny stać się nieodłącznym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety, gdyż gwarantują naszemu organizmowi prawidłową pracę i zdrowie – spożywajmy je jak najczęściej.

Za wyjątkowo zdrowe uznane są następujące zielone warzywa i owoce:

  • brokuł,
  • jarmuż,
  • zielona papryka,
  • zielony groszek,
  • kalarepa,
  • szpinak,
  • pokrzywa,
  • seler naciowy,
  • natka pietruszki,
  • kapusta,
  • ogórek,
  • szparagi,
  • szczaw,
  • sałata,
  • szczypiorek,
  • koper,
  • mięta.
  • jabłka,
  • gruszki,
  • awokado,
  • kiwi,
  • limonki.

 

Zielone koktajle źródłem cennych składników – jakich

koktajle z warzyw i owoców

 

Zielone koktajle zawierają cenne witaminy, przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne, wspomniany powyżej chlorofil, błonnik, wodę i fitoskładniki – cóż za bogactwo!

A co dokładnie?

  • żelazo – właściwe na anemię i niedobory pokarmowe,
  • kwas foliowy – ważny dla przyszłych mam, ale nie tylko,
  • wapń – do budowy kości i mocnych zębów,
  • prowitamina A – dla dobrego wzroku,
  • witamina E – świetna na gładką skórę,
  • witamina C – wzmacnia odporność,
  • witamina D – dla zdrowych kości,
  • witaminy z grupy B – dla cery, włosów i systemu nerwowego,
  • witamina K – dla krzepliwości krwi i zdrowych kości,
  • chlorofil – pomaga oczyścić wątrobę i usprawnia działanie tarczycy,
  • minerały takie jak mangan, fosfor, aminokwasy.

 

Wszystkie witaminy i minerały w zielonych warzywach i owocach są w łatwo przyswajalnej formie dla ludzkiego organizmu, więc powinniśmy je spożywać wręcz w nieograniczonych ilościach.

Zielone koktajle – jak je zrobić

koktajl z owoców i warzyw

 

W książkach, w internecie znajdziemy sporo gotowych przepisów, z których możemy skorzystać – czy powinniśmy się ich ślepo trzymać?

Otóż nie. Poniżej poznasz zasady samodzielnego komponowania zielonej bomby witaminowej, jaką jest koktajl czy smoothie w zależności od sezonowych owoców
i warzyw:

  • 1 szklanka kremowych owoców – banan, mango, awokado,
  • ¾ szklanki słodkich owoców – jabłko, gruszka, ananas, brzoskwinia, czereśnie, borówki, kiwi, arbuz,
  • 2 szklanki szpinaku, jarmużu, pietruszki, pokrzywy, zielonej papryki, selera naciowego,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, nasion chia, płatków owsianych, jaglanych itp.,
  • 1 -2 szklanki wody, soku, lub ulubionego mleka, maślanki, kefiru, wody brzozowej, aloesowej,
  • dodatki typu: cytryna, limonka, orzechy, młody jęczmień.

 

Do przygotowania zielonego koktajlu używaj blendera, jeśli zależy Ci na kremowej, gęstej konsystencji, lub wyciskarki wolnoobrotowej, jeśli chcemy mieć bardziej wodnistą wersję napoju.

Koktajle możemy spożywać bardziej na słodko, dodając więcej dojrzałych, słodkich owoców lub ulubionego słodzika – miodu, czy cukru, syropu z agawy, choć jeśli bardziej zależy Ci na utracie paru kilogramów, to tego nie zalecamy.

Na słono również można popijać zielony koktajl, dodając przyprawy typu sól, pieprz, kurkumę, a nawet czosnek i cebulę – wszystko to po to, by codziennie różnicować smak, tak aby koktajl czy smoothie był smaczny a przede wszystkim, by dawał naszemu organizmowi jak najwięcej witamin i minerałów.

Nie muszą to być też tylko i wyłącznie koktajle z owocowo-warzywne -t u też możemy modyfikować przepisy – raz możemy wypić sam owocowy, raz sam warzywny. Naszym zdaniem najlepszy jest jednak mieszany, gdyż bukiet smaków z jednych i drugich doskonale współgra i dopełnia się wzajemnie. 

Zielony koktajl – zalety spożywania

zdrowe, zielone koktajle

 

Koktajle z zielonych warzyw, z dodatkiem owoców w tym i nie tylko kolorze są źródłem witaminy C i posiadają mnóstwo zdrowych składników, które powinniśmy codzienne dostarczać naszym komórkom.

Jakie zalety posiadają koktajle warzywne i owocowe?

  • szybko można je przygotować – zrobienie koktajlu lub smoothie jest szybkim daniem – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera i razem dokładnie zmiksować, a trwa to zaledwie kilka chwil;
  • są łatwe w wykonaniu – nie musimy posiadać nadzwyczajnych zdolności kulinarnych, by zrobić pożywny koktajl warzywny. Nawet nie musimy posiadać piekarnika, czy innych kuchennych sprzętów prócz blendera. Możemy kreować coraz to nowsze smaki, dodając do koktajlu za każdym razem jakiś inny składnik, który może diametralnie zmienić smak,
  • zielone koktajle, smoothie zawierają niewiele kalorii, za to przysparzają mnóstwo korzyści naszemu zdrowiu i samopoczuciu,
  • koktajl jest doskonałym źródłem błonnika – w naszej codziennej diecie często brakuje tego składnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz pomaga nam schudnąć. Błonnik pokarmowy powoduje, że zielony koktajl syci na długo, a więc czasami może nam zastąpić zwykły posiłek,
  • koktajle warzywne, owocowe są nośnikami wielu witamin, w tym witaminy A, E, które są odpowiedzialne za prawidłowe widzenie, chronią nas przed nowotworami, wzmacniają naszą odporność, a także pomagają poprawiać wygląd naszej cery,
  • smoothie czy koktajl w kolorze zielonym dzięki m.in. witaminie C chroni naszą odporność, zapobiega anemii a dzięki wielu minerałom, w tym manganowi, poprawia nam samopoczucie. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w naszej diecie 

chroni nas przed chorobami nowotworowymi, poprawia pracę układu nerwowego, oraz redukuje stres i zmniejszy uczucie zmęczenia,

  • koktajl z zielonych warzyw, z owocowym dodatkiem to doskonały detoks i sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn i metali ciężkich,
  • koktajle wspomagają utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej. Równowaga ta to odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zapewnia prawidłowe pH i poprawny przebieg czynności życiowych. Odpowiednia równowaga to harmonia w naszym organizmie oraz zdrowie i dobre samopoczucie,

 

Ogromną zaletą koktajlu (także tego zielonego) jest fakt, że zjadamy, a raczej wypijamy codziennie spore ilości różnorodnych warzyw, których niejednokrotnie nie zjedlibyśmy. Dotyczy to szczególnie dzieci, które często poddają selekcji zawartość swojego talerza, odrzucając zieleninę. W koktajlu tego nie zrobią, lecz wypiją ze smakiem. 

Na koniec przepis zdrowego koktajlu

Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i bananem – co przygotować?

Składniki: -2 duże garści szpinaku, jabłko, pół banana, łyżka siemienia lnianego, 150 ml wody

Przygotowanie: obierz banana, dodaj szpinak i jabłko, dosyp siemię lniane, dolej wody. Wszystkie składniki należy razem zmiksować. Już w szklane można dodać parę kropel cytryny dla podkreślenia smaku.

Prawda, że proste? A jakie pyszne! 

 

Podsumowanie

zielony koktajl

 

Wszelkie koktajle z owocami i warzywami są zasobne w naturalne, minerały, witaminy, składniki odżywcze, toteż spożywając je dostarczamy każdej naszej komórce wszystko, co najlepsze. 

Pijąc codziennie odżywczy koktajl dostarczamy bombę witaminową, która wspomaga nasze zdrowie i witalność. Zamiast jeść owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej -choć jak najbardziej do tego zachęcamy -to o wiele łatwiej jest przygotować płynną przekąskę, napój, w której znajduje się kilka porcji świeżych owoców i warzyw.

Niech ten zdrowy nawyk w postaci codziennego koktajlu stanie się pełnowartościowym posiłkiem dla zapracowanych, zabieganych do pracy, dla dzieci i młodzieży jako przekąska do szkoły czy na wycieczkę.

Aby szybko przygotować taki zbilansowany, posiłek wystarczy kilka minut, blender, niewielkie ilości np. szpinaku, awokado, liście jarmużu, ogórek, trochę soku lub mleka do smaku, niewielki banan i na koniec można już w szklance dodać parę kropli cytryny do smaku. 

Zatem pijmy zielone koktajle!

Powrót do góry